Friday, July 31, 2009

tamat lah kesah




mende ni a bit personal ekceli
tapi aku sibuk nak share jugak

bermula harini, dengan rasminye aku dah menamatkan pengajian aku sebagai student MIT di universiti malaya

ramai yg ekceli against ngan keputusan aku buat ni
bak kengkawan, ataupun femili
yg kondem aku dan mengata aku mcm2 pun ada
dan aku telah memungkiri janji aku pada seseorang

the thing is, aku takkan buat mende ni kalo tade sebab yg kukuh
sayang la woo.. aku tau lah
masa dah terbuang
duit dah byk abis
tido tak cukop (tido penting wo)
stadi fulltime ngan stadi + keje adalah 2 mende berbeza
penat syial, mental fizikal

ok ada jugak ngata aku ni tak tahan cubaan dugaan blablabla
penat sket dah nak quit blablabla tak tahan daulat la blablabla

ni aku cakap la (tapi dalam hati je) FUCK YOU
you don't know what the HELL i'm going through, so shut the fuck up, okay?

aku ekceli mengharapkan org memahami keadaan aku nape aku terpaksa quit
dan ada org yg sapot keputusan aku dan bagi kata2 semangat
instead aku dapat kodeman dan maki hamun dan jugak ayat2 yg meruntuhkan semangat aku yg mmg ekceli tgh sedia kat rock bottom neh
sedeh wwoo

ni antara sebab aku terpaksa quit yg buleh aku share kat pablik lah:

1. aku tade masa
aku keje fulltime, kdg2 mlm baru balik rumah
ayam blom bangun lagi aku dah kene bangun
kelas setat kul 6 -10, 3-4 times a week punya komitmen
wiken pun ada kelas

2. sekolah aku jauh
aku tade transpot
nak jalan kaki? wahahahaha
ko buat lawak ke ape neh

3. aku taleh bawak <-- alasan="" bangang="" br="" saya="" tau="" ye="">aku ni org seni, org sastera
pastu amek IT
mana leh masuk beb
believe me, aku dah cuba

so ada jugak yg fire aku balek ngan sebab2 aku bagi kat atas tu

1. ek eh, org yg dah kawen, keje fulltime, ada anak ada laki ada binik, buleh je stadi lagi tade problem pon ko tu bujang lagi, tanggung tade, apsal ko kata tade masa plak?

jawapan aku:
ko jgn sebut apsal tanggungan tade okay?
what the fuck do you know about my life?
ingat org bujang tade tanggung, hidop bersuka ria kuar melepak je ke?
pk dulu seblom tanya soklan bodoh
jgn samakan aku dengan general population

2. amek la lesen, beli la kete, moto, naik la teksi, tumpang la sape2

jawapan aku:
aku tak bagi jawapan dah
aku mcm nak bagi penampor je

3. kalo dah taleh bawak, apsal ko menggatal sgt nak amek IT? bongok ke hape?

jawapan aku;
err err.. hehehehh
ye la silap aku la neh
silap pilih kos

aku ni ekceli mcm kene sumpahan silap pilih kos sejak diploma dulu
degree tu kira ok kot, tu pon seb baik aku amek majoring yg betul
kalo tak mmg kene lagi sumpahan salah amek kos wahahahaha

ape plan aku ekceli?
apsal aku tak cuti semester je?

ni aku leh jawap
camne2 pon, aku nak sambung blaja jugak
tapi sorry, tanak kat UM ye
kalo dah mmg ditakdirkan aku ni uitm dihatiku
so aku plan nanti nak sambung kat sana
aku dah sebati dgn cara pengajaran kat itm
UM ni sorry to say, aku taleh masuk
coursework kat um tak besh
kalo ko amek postgrad research um mmg excellent
lagi satu aku tak puas hati ngan pencapaian aku lepas 4 sem aku blaja
pointer mcm cilake
mcm tak berbaloi la
dan aku rasa helpless sgt
tujuan aku sambung blaja dalam bidang yg aku tatau ujung pangkal bukan untuk karier (wtf aku nak guna IT untuk keje aku yg admin neh kan), tapi untuk ilmu
ye ko tak silap baca yg aku taip untuk menuntut ilmu tu

cuti sem?
aku dah cuti sem la last sem
so kira aku amek masa 6 bulan jugak nak pk quitting neh

ok lah
org nak kondem sila kan
aku dah tak larat nak panas tlinga dah
tududu


6 comments:

kuizikel said...

watpe nak siksa kepala otak kan kudin klu rasa takleh bawak.. aku pon rasa malas nak beratkan otak smbung master IT, hahahah. byk lg cara nk tambah ilmu, karang ko pilih je la mana2 bila dah ready. wpun aku bdk fsktm,UM dulu, aku pon rasa mls nak sambung master kat situ.. hahaha.

u go girl!

nana said...

me penah berada dlm keadaan yg same :D if diri sendiri tabley nak bwk, nape nak pakse. org yg buat part time stadi & full time keje je taw camne seksa nyaaaaaaa... org yg tak wat mmg la bley ckp memcm ikot ske hati mulut dia je :D

ViZ said...

kalo ko sambung ke ko kuit ke org ttp mengata le..tader nye senyap ke apa..sama la kalo kita berduit pun org mengata tak berduit pun org mengata gak..manusia mmg camni sbb tu kita kene byk bersedekah supaya bersihkan dari dosa2 kecik ni..lapangkan dada..yg penting diri sendiri happy ok..

chuya said...

jgn pedulik ape orang kata.. ko tau ko mampu ke tak.. hahaha aku pun penah berenti tahun akhir diploma aku.. ramai kta macam2.. g matik ar.. hidup aku.. n now i got my degree pe.. walaupun lambat byk gak ar.. so fren.. gud luck.. ape je ko wat, ko mohon kat allah tunjuk yg terbaek.. muah muah..

Jarr said...

mulut org mana bleh tutup kuden...
Abaikan jer...janji ko tau apa ko buat...kalau aku nak kondem pon, sapa aku yg nak judge apa tindakan ko kan?
so tak adil mereka yg nak jatuh kan hukuman atas tindakan kau ini..ko ade reason ko sendiri,nuff said.

aku sebagai kawan,hanya dapat menyokong diatas segala tindakan ko dari belakang...kang dari depan org ingat lucah plak..ahha.

takecare sis.

Anonymous said...

sapa le kata belajar sambil keje tak penat? aku yg 2 minggu sekali pun mcm tak larat je. Ni siap amik break 1 sem lg sbb mmg aku tgh tak larat sgt, exam sem lepas pun aku tangguhkan ke tahun depan sbb masuk spital. Tak pe lah kudin, ko leks dulu lepas tu nnti ko cuba le try kat tmpt lain yg lebih fleks dan course yg sesuai dgn jiwa hang..dlm mengejar ilmu tiada istilah sempadan masa dan usia.

bis^ler ni^